Nora Naturskola

Nora Naturskola drivs av Naturskyddsföreningen i Nora på uppdrag av Nora kommun. Lotta Sörman arbetar som utomhuspedagog på Naturskolan sen hösten 2018. Hennes uppdrag är att kostnadsfritt erbjuda Noras skolor olika utomhusaktiviteter kopplade till läroplanen. Forskning visar att utomhuspedagogik underlättar lärandet, minskar konflikter, ökar koncentrationen och förbättrar den psykiska och fysiska hälsan. Läs mer om henne längre ner på sidan.

NATURKUL MED NORA NATURSKOLA 2022 – sommaraktiviteter v. 26-31

Under sommarlovet anordnar Naturskyddsföreningen i Nora gratis aktiviteter genom Nora Naturskola, som vi driver. Aktiviteterna riktar sig i första hand till barn 9-13 år, men yngre barn är välkomna tillsammans med förälder eller annan vuxen. Aktiviteterna pågår tisdag-torsdag mellan 28 juni-4 augusti. Ingen föranmälan behövs. Du hittar oss vid Nora Naturskolas flagga!

Kontakta oss gärna om du har frågor:
Maaike: 079-347 04 47, Anna-Karin: 070-878 26 92.

Tis 28/6 Gyttorps skolträdgård: Pollinerare och nedbrytare i skolträdgården kl 10-14
Vilka små medhjälpare har vi i skolträdgården? Vi studerar dem med luppar. För att se hur maskarna gör sitt jobb bygger var och en sin egen maskkompost. Vi ska även gå en kunskapsstig om pollinerare och plocka växter som man kan koka te av. Vad blir din favoritblandning? Ta med lunch/fika, mugg/kåsa och gärna en PET-flaska (liten eller stor).

Ons 29/6 Skolparken: Insekter i fokus kl 10-14
Vi går på insektsjakt med luppar. Vi tar med insekter tillbaka till parken och lär oss mer om dem. Sedan är det dags att måla av insekter eller hitta på egna. Vi avslutar med en tipspromenad. Ta med: Lunch/fika.

Tors 30/6 Alntorps ö: Färger och former i naturen kl 10-14
Vi tittar på färger och former i naturen och skapar en mini-utställning av naturföremål och egna konstverk. Visste du att det finns en hel del matematik bakom naturens former? Vi tar oss till Alntorps ö med båten Plaskus, som avgår kl. 10 från Strandpromenadens södra del, där spårområdet tar slut. Man kan även ta en båt senare. Ta gärna med egen lunch/fika.

Tis 5/7 Gyttorps skolträdgård: Blommor i fokus kl 10-14
Vi går en blompromenad och samlar på blommor att måla av. Vilka färger gör sig bra tillsammans? Kanske kan historiska konstnärer inspirera oss till annorlunda konstverk. Varför inte jobba med kollage som Matisse eller göra schablontryck? Vi kommer även att laga blompannkakor på stormkök. Ta med: Lunch/fika, tallrik.

Ons 6/7 Skolparken: Växter i fokus kl 10-14
Vi går en promenad och kollar framför allt på växter. Vad kan man titta på för att se skillnader mellan olika växter? Hur ser de ut genom (stereo)lupp? Vilka växter kan man äta? Sedan går vi tillbaka och tillverkar en egen växtpress, med en fin bild på. Ta med: Lunch/fika.

Tors 7/7 Alntorps ö: Livet i sjön kl 10-14
Vi fångar små vattendjur, artbestämmer och kollar hur de beter sig. Det finns undervattenskikare att låna, men det finns även möjlighet att göra egna och ta med hem. Vi tar oss till Alntorps ö med båten Plaskus, som avgår kl. 10 från Strandpromenadens södra del, där spårområdet tar slut. Man kan även ta en båt senare. Ta med: Lunch/fika, stor PET-flaska om ni har. Om du har fler flaskor får du gärna ta med åt någon annan också!

Tis 12/7 Gyttorps skolträdgård: Insekter i fokus kl 10-14
Vi gör egna insektssug, och sedan går på insektsjakt i olika miljöer. Vi tar med insekter tillbaka till skolträdgården och lär oss mer om dem. Vi pratar också om hur man kan locka fjärilar till sin trädgård eller balkong, och gör en egen fjärilsmatare. Ta med: Lunch/fika och en genomskinlig plastburk och en glasburk, om du har.

Ons 13/7 Skolparken: Fåglar i fokus kl 10-14
Vi går på” fågeljakt” med kikare. Sedan går vi till en lokal i centrala Nora och bygger fågelholkar.Ta med: Lunch/fika. Egen kikare om man har.

Tors 14/7 Alntorps ö: Paddla med Naturskyddsföreningen kl 10-14
Vi provar på paddling och lagar mat på stormkök. Vi tar oss till Alntorps ö med båten Plaskus, som avgår kl. 10 från Strandpromenadens södra del, där spårområdet tar slut. Ta gärna med lite fika och badkläder! Du måste vara simkunnig (kunna simma 200 meter) och ta med dig en lapp där det står att du får paddla, med underskrift av vårdnadshavare. Dina vårdnadshavare måste föranmäla dig hos: Maaike 079-347 04 47 eller Anna-Karin 070-878 26 92.

Tis 19/7 Gyttorps skolträdgård: Spindelsafari kl 10-14
Vi går på spindelsafari och lär oss mer om dessa fascinerande djur. Du kommer också att lära dig att göra en egen fångstgrop. Sedan finns det möjlighet att måla spindlar på papper, på skiffer eller på varandra (med smink). Om det är lämpligt att elda gör vi pinnbröd.

Ons 20/7 Skolparken: Träd i fokus kl 10-14
Vi kollar på skillnaderna mellan olika träd, och hur man kan känna igen dem. Sedan finns det möjlighet att måla löv på skiffer, tälja, skapa trädkollage osv. Vi lagar fika på stormkök. Ta med: Lunch/extra fika.

Tors 21/7. Alntorps ö: Myrornas värld kl 10-14
Vi letar efter myrstackar och kollar hur myror ser ut på närmare håll. Vi gör olika experiment som lär oss mer om myrornas liv. Sedan gör vi enkla insektshotell, som man kan sätta upp hemma. Vi avslutar med pinnbröd. Vi tar oss till Alntorps ö med båten Plaskus, som avgår kl. 10 från Strandpromenadens södra del, där spårområdet tar slut. Ta gärna med lunch/extra fika.

Tis 26/7 Gyttorps skolträdgård: Fåglar i fokus kl 10-14
Vi går på” fågeljakt” med kikare. Varför finns det så stora skillnader mellan fåglarna, till exempel mellan deras näbbar? Vilka fåglar hittar man var? Sedan kommer vi att tälja egna små fåglar, som man kan hänga upp hemma.Ta med: Lunch/fika, samt kikare och täljkniv om det finns.

Ons 27/7 Alntorps ö: Livet i sjön kl 10-14
Vi fångar små vattendjur, artbestämmer och kollar hur de beter sig. Hur är djuren anpassade efter ett liv i vattnet? Det finns också möjlighet att tälja fiskar. Man tar sig till Alntorps ö med båten Plaskus, som avgår kl. 10 från Strandpromenadens södra del, där spårområdet tar slut. Ta med: Lunch/fika och täljkniv om du har.

Tors 28/7 Skolparken: Eld/Vad får man göra i naturen? kl 10-14
Vi går till en plats där alla får göra upp en egen liten eld och testa vad som brinner bra. Vi kommer också att prata om vad som gäller när man vill elda, och mer om Allemansrätten. Vi avslutar med att göra pinnbröd. Ta med: Lunch/extra fika.

Tis 2/8 Indianberget: Miniatyrvärldar: mossor och lavar kl 10-14
Vad är skillnaden mellan mossor och lavar? Vem hittar flest arter på en liten yta? Vi har bl.a. moss-och lavbingo och pyssel. Dessutom letar Lilleputten efter sin lilla lykta i skogen, och vi gör ett fotoreportage! Vi avslutar med att göra pinnbröd. Indianberget ligger vid Folkets park. Vi möter upp framför parkens grindar. Ta med: Lunch/extra fika.

Ons 3/8 i Ås: Sniglar, snäckor och andra spännande djur kl 10-14
Samling vid Ås skola kl. 10.00. Vi går tillsammans till Åshyttan, Siggegården 331. Där letar vi efter sniglar och snäckor, och jämför med ett väldigt stort exemplar. Det blir även snäckrace och pyssel. Det finns en massa andra djur att hälsa på också, till exempel en sköldpadda, skrattduvor, en kameleont, ökenråttor och fiskar som man kan klappa! Ta med: Lunch/fika. Kontakta Anna-Karin (070-878 26 92) om du har frågor.

Tors 4/8 i Ås: Sniglar, snäckor och andra spännande djur kl 10-14
Samling vid Ås skola kl. 10.00. Vi går tillsammans till Åshyttan, Siggegården 331. Där letar vi efter sniglar och snäckor, och jämför med ett väldigt stort exemplar. Det blir även snäckrace och pyssel. Det finns en massa andra djur att hälsa på också, till exempel en sköldpadda, skrattduvor, en kameleont, ökenråttor och fiskar som man kan klappa! Ta med: Lunch/fika.

 

——————————————————————————————————————

Sommaren 2021
Sommarlov i blomstrande Nora – sommaraktiviteter v. 26-32

Skriv ut vår folder: Sommaraktiviteter i Nora 2021

Nora Naturskola anordnar gratis aktiviteter under sommaren för barn i årskurs 4-6. Även vårdnadshavare får delta! Aktiviteterna är finansierade av Nora kommun. De pågår hela sommarlovet och det går bra att vara med på flera aktiviteter. Vi utgår från Ås skola (tisdagar) och Gyttorpskolan (onsdagar). På torsdagar är vi på Alntorps ö. Föranmäl dig, om du vill vara säker på att få plats. Länk till anmälan finns här!

Torsdagar 24 juni-5 aug. Troll i Trollskogen på Alntorps ö
Ta båten från Nora till Alntorps ö och möt de snälla naturälskande trollen i trollskogen. Aktiviteterna är öppna för alla åldrar. Tid: 10.15-12.00. 

Tis, ons, tor 14-17 juni. Cykeläventyr
Cykelrunda mellan Nora, Gyttorp och Ås. Cykel och hjälm är obligatoriskt. Ta med fika! Det finns cyklar att låna, hör av er i god tid innan i så fall.
När? Ås 15/6 kl 12-16, Gyttorp 16/6 kl 12-16, Järntorgsskolan 17 /6 kl. 12-16. Föranmäl gärna via länken

Tis, ons, tor 22-24 juni. Paddla kanot
Vi samlas vid skolan och går gemensamt till sjön. Ta med fika och intyg från vårdnadshavare att de är simkunniga och får paddla. Kanoter mm finns att låna. När? Ås 22 juni kl 12-16, Gyttorp 23 juni kl 12-16, Alntorps Ö 24 juni kl 12-16. Föranmäl gärna via länken

Tis, ons, tor 29 jui-1 juli. Kartkunskap
Vi lär oss hur man använder topografiska kartor och kompass. Sen blir det skattjakt efter karta. När?  Ås 29/6 kl 12-16, Gyttorp 30/6 kl 12-16, Alntorps ö 1/7 kl 13-16. Föranmäl gärna via länken

Tis, ons, tor 6-8 juli. Göra eld & laga mat
Lär dig laga mat på stormkök och över öppen eld (om det inte är eldningsförbud) Regnar det sätter vi upp tarp. När? Ås 6/7  kl 12-16, Gyttorp 7/7 kl 12-16, Alntorps ö 8/7 kl 13-16. Föranmäl gärna via länken

Tis, ons, tor 13-15 juli. Skapa konst i naturen
Vi tillverkar småkryp, blommor, växter av olika material och tekniker te x tälja, vika papper, måla eller göra skulpturer av naturmaterial. När? Ås 13/7 kl 12-16, Gyttorp 14/7 kl 12-16, Alntorps ö 15/7 kl 13-16. Föranmäl gärna via länken. 

Tis, ons, tor 20-22 juli. Skogsäventyr i Nora
Vi vandrar, pratar utrustning och ser om det finns ätliga bär, svampar och andra saker. När? Ås 20/7 kl 12-16, Gyttorp 21/7 kl 12-16, Alntorps ö 22/7 kl 13-16. Föranmäl gärna via länken.

Tis, ons, tor 27-29 juli. Naturhjältar i Nora
Vi hjälper djuren genom att bl.a. bygger fågelholkar, fladdermusholkar och bihotell. Vi kommer även att slå en äng med lie. Pris till bästa naturhjälten. När? Ås 27/7 kl 12-16, Gyttorp 28/7 kl 12-16, Alntorps ö 29/7 kl 13-16. Föranmäl gärna via länken.  

Ons-tor 4-5 aug. Övernattning på Alntorps ö, Nora
Vi slår upp tält, lagar mat, paddlar och pratar utrustning. Det finns några tält, liggunderlag och sovsäckar att låna. Anmälan krävs! Tid: kl 14.00 -ca kl 11.00. Föranmälan via länken.

Tis-ons 10-11 aug. Paddla kanot i Nora
Vi samlas vid skolan och går gemensamt till sjön. Ta med fika och intyg från vårdnadshavare att barnet är simkunnigt och får paddla. När? Ås 10/8 kl 12-16, Gyttorp 11/8 kl 12-16. Föranmälan via länken.

Tor 12 aug. Bussresa till Östersjön & Stendörrens naturreservat (heldag)
Vi följer vattnets väg från Nora till Stendörrens naturreservat som ligger efter östkusten, vid Östersjön. Vi badar från klippor och håvar småkryp i vattnet. Detta vänder sig främst till de som varit med vid minst 4 tillfällen under sommaren. Kostnad: 100 kr för bussresan. Tag med matsäck som lunch, fika, vattenflaska och solskydd. Kläder efter väder. Avfärd kl 7.00 från Nora Station, Ås skola kl 7.15, Gyttorpskolan kl 7.30. Hemkomst: ca kl 19. Föranmälan krävs! Länk till anmälan.

 

Läs om Naturskolans pedagog Lotta Sörman:
Mitt uppdrag är att arbeta med utomhuspedagogik i alla ämnen mot skolorna i kommunen. Jag är legitimerad lärare i NO, teknik, idrott, bild åk 3-6 samt slöjd (textil) åk 1-9. Utbildningen är kompletterad med utomhuspedagogik eftersom jag ville ha fler verktyg när jag märkte att mina elever gillade att vara utomhus. Min gamla svampkonsulentutbildning har jag haft stor nytta av i mitt lärarjobb då eleverna brukar vara väldigt intresserade av att undersöka olika svamparter. Innan jag blev lärare utbildade jag mig inom trädgård och drev, bland annat, en kommersiell grönsaksodling på deltid. Jag har även jobbat på olika visningsträdgårdar med odling och guidning.

När jag jobbade som lärare på Hovstaskolan i Örebro startade jag en skolträdgård som var mycket uppskattad av både elever och personal. Mellan 1988-1990 arbetade jag som en av lärarna på Ekologibussen, den rullande naturskolan, i Örebro kommun. Jag har även jobbat med återvinning och kompostering i Örebro kommun.

Kontakta Lotta Sörman
lotta.sorman@naturskyddsforeningen.se eller sms 070-340 30 13.
Folder om Naturskolans pedagog Lotta Sörman
Folder: Detta erbjuder Nora Naturskola.

 

Sommaraktiviteter 2020, v.26-32 program.

Ansvarig pedagog:

v. 26-27 Lotta Sörman
v. 28-32 Lone Nilsson, kontakt 0730-26 66 61

Med tanke på corona-pandemin gör vi vad vi kan för att begränsa smittspridning. Stora sällskap bör föranmäla sig. Vi har med handsprit och rengör redskapen då och då. Om många kommer samtidigt sprider vi ut oss och håller oss till vår grupp. Känner du minsta symptom på förkylning, stanna hemma tack!

Bakgrund Nora Naturskola

År 2013 sökte Naturskyddsföreningen i Nora pengar och startade upp naturskoleverksamhet i mindre skala. Sen starten har föreningen ordnat sommaraktiviteter på Alntorps ö varje sommar, varit ute med SFI-klasser och ensamkommande ungdomar, jobbat med ett skogsprojekt, ordnat lärarfortbildningar m m. Lotta Sörman anställdes hösten 2018 på deltid i Nora Naturskola med finansiering från Nora kommun. Se bilddokumentation och läs mer om vår verksamhet under övriga ”Naturskolan”-flikar här på webben.

Gyttorps skolträdgård

Naturskyddsföreningen i Nora fortsätter vårt arbete med att utveckla skolträdgården på Gyttorpskolan. Läs mer på denna sida och ”Gyttorps skolträdgård” på Facebook. Om du vill veta mer eller hjälpa till hör av dig till Ankie Rauséus, 070-280 74 66  ankie.rauseus1@gmail.com.

Du kan också bidra ekonomiskt till att utveckla skolträdgården. Swisha då ditt bidrag till: 123 6416 226, ange ”Skolträdgården”, ert namn, ev företagsnamn. Eller sätt in pengar på Naturskyddsföreningen i Noras bankgiro 837-7426.

Stort tack till

Nora kommun, Hopajola, Vilt- och naturvårdskommittén och LONA som har varit med att finansiera verksamheten av Nora Naturskola genom åren. I dagsläget finansierar Nora kommun en deltidstjänst på Naturskolan. Vill du veta mer om vårt arbete med naturskolan, kontakta Kajsa Grebäck: 070-337 54 04, kajsa.greback@naturskyddsforeningen.se.