Program hösten 2018

Alla intresserade är varmt välkomna till våra aktiviteter, oavsett om man är medlem eller ej. Fika finns till självkostnadspris på våra träffar inomhus. På utflykterna tar var och en med eget fika samt kläder och skor efter väder.

September

Torsdag 6/9. Permablitz  –plantering i Gyttorps blivande skogsträdgård
Den 6 september är alla varmt välkomna att plantera träd och växter i Gyttorpskolans ätliga skogsträdgård. Kanske blir det Sveriges största skogsträdgård anlagd på en skola?! Tid: 15.00-20.00. Ta med familjen och hjälp till den stund du kan att plantera i den blivande skogsträdgården, under ledning av permakulturdesigner Olle Andersson. Tillsammans gör vi världen grönare, godare och skönare. Tag gärna med arbetshandskar, spade eller planteringsspade om du har. Skolan bjuder på enklare förtäring. Kvällen avslutas med en eldshow!

Lördag 8/9. Svamputflykt till Hagfors
Sällsynta ängsmarkssvampar, varav  flera arter jordtungor och fingersvampar.
Ledare: Herbert Kaufmann (019-246194).  Samarrangemang med Örebro läns botaniska sällskap och Nora biologiska förening.

Söndag 16/9. Äppelfestival på Alntorps ö
Tid: 11.00-15.00. Båten M/S Plaskus avgår kontinuerligt med start kl 10.45. Välkommen att delta i den årliga traditionella äppelkaketävlingen! Äppelpressen och äppelsvarven är igång och vi bjuder på färsk äppelmust. Pomolog Christer Sandberg finns som vanligt på plats och hjälper till att artbestämma dina äpplen. Alntorps genbank av fruktträd är tillgänglig för den som vill plocka med sig äpplen hem. Medtag egna kassar. Enklare fika finns till försäljning. Arr: Nora kommun, Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet.

21-23/9. Naturguideutbildning på Hallagården
Är du intresserad? Kontakta då kajsa.greback@naturskyddsforeningen.se.

Söndag 23/9. Fågelutflykt till Kvismaren
Enorma flockar med tranor och gäss (flera olika arter),  havsörnar och mycket annat spännande. Samling kl 16.00 på Nora torg (kl 17.00 vid Öby kulle).
Ledare: Lovisa Nilsson (som doktorerat på tranor). Samarrangemang med Nora biologiska förening.

Miljövänliga veckan & Framtidsveckan i Örebro län v 40

Lördag 29 september. Fixa grejen. Lagningsworkshop mellan kl 10.30–13.00
Skona miljön och spara pengar genom att laga i stället för att kasta. Det finns många anledningar att reparera saker; slit- och slängsamhället som vi människor i västvärlden har skapat är katastrofalt för vår jord. Men det är också roligt, tillfredsställande och ekonomiskt att laga saker – så varför inte göra det tillsammans! Kanske behöver du hjälp med att få något lagat? Kanske har du färdigheter som du kan dela med dig av? Grundidén är att hjälpas åt och vår ledare Sven är bra på mycket! Lokal: Nora bibliotek.

29/9– 6/10. Fixa grejen-utställning
Miljövänliga veckan-utställning på Nora bibliotek. Årets tema handlar om smarta tips och inspiration hur vi alla kan bidra till att spara på jordens resurser och att minska avfallet. Verktygen är att vårda, laga, återbruka och förlänga livet på de prylar vi har. Läs mer om utställningen här.

Oktober

Torsdag 4/10. Besök av Naturskyddsföreningens samarbetspartners från Ukraina, Sydafrika, Filippinerna och Uganda.
De som kommer hit jobbar alla specifikt med ”påverkansarbete” på sina organisationer. Vill du vara med, äta gott och höra om deras arbete och samtala? Anmäl dig till Kajsa, 072-546 01 06, kajsa.greback@naturskyddsforeningen.se. Plats: Församlingshemmet i Nora, kl 17.30-20.00.

Lördag 6/10. Återbrukspyssel på biblioteket.
Samarrangemang med Nora bibliotek.

Söndag 7/10. Guidning i naturskogens ekosystem
Följ med Lindekretsen och Sebastian Kirppu ut i naturskogen vid Råsvalens naturreservat. Vi tittar på litet och stort. Enskilt och samband. En härlig utflykt för dig som vill vandra i lugnet under trädens kronor och samtidigt lära dig mer om den plats du befinner dig på. Medtag eget fika. Vill du samåka dit? Kontakta lisa.karlsson@naturskyddsforeningen.se. Tid. 13.00-16.30. Samling på parkeringen vid Folkets hus i Lindesberg (Kristinavägen 13). För er som åker längre än inom kommunen: Skicka ett mail så kopplar vi er samman med andra som åker från samma håll. Samarr med Naturskyddsföreningen i Lindesberg.

Söndag 28/10. Vilka värden finns i skogen?
Skogsvandring med David Tverling där vi tittar på skogen utifrån olika aspekter och lär oss lite om hur man inventerar skog. Utflykten passar även den som inte kan så mycket om skog, men som är nyfiken och vill lära sig. Samling vid Nora torg kl 10. Avslut ca 14.00. Medtag matsäck och kläder efter väder.

Måndag 29/10. Café Planet: ”Naturens hemlighet” 
Författarkväll med Eva Sanner kl 18.30 på Svalbo café. Föranmälan sker till wanja.hjalmarsson@telia.com alt 070-977 06 99. Kostnad: 120 kr, inkl kaffe/te och matig macka, 100 kr för medlem i Naturskyddsföreningen. Samarrangemang med Naturskyddsföreningen i Lindesberg och Studiefrämjandet. Läs mer.

November

Lördag 10/11. Kretskonferens i Örebro om skog, biologisk mångfald & lokalt påverkansarbete
Arrangör: Naturskyddsföreningen Örebro län. Tid: 9.30-16.00+fest på kvällen. För info & föranmälan: kajsa.greback@naturskyddsforeningen.se, 072-546 01 06.

Onsdag 21/11. Café Planet: Medlemsmöte kring ett hållbart Nora
Naturskyddsföreningen i Nora bjuder in till en ny medlemskväll där vi följer upp tidigare samtal under våren kring hållbarhet, fortsätter visionera och konkretisera vad vi vill se ska hända framöver, och samtala om hur föreningen kan bidra till ett hållbart Nora. Plats: Biblioteket i Nora kl 18.30-21.00. Samarrangemang med bl a Nora bibliotek.

30/11. Klimatfredag i Nora #fridaysforfuture
Alla som vill kan vara med och stödja Greta Thunbergs kamp för klimatet. Vi demonstrerar tillsammans vid Nora tingshus kl 13.00-15.00. Länk till Facebook-eventet.

December

Söndag 16/12. Julknytis & idésamtal
Vi samtalar, planerar och äter gott av den mat vi alla bidragit till. Plats: Jaktvillan i Ramshyttan kl 16.00-19.30. Anmälan sker till kajsa.greback@naturskyddsforeningen.se. Ange gärna vad du vill bidra med till knytiset.