Slåtterfest och Naturskola på Alntorps Ö

Onsdag  29/7 och Torsdag 30/7 kl 12-16 

Vi erbjuder en tvådagars-kurs i lieslåtter på Alntorps Ö. Efter kursen ska du kunna slå med lie på ett säkert sätt. Utbildningen ger en inblick och förståelse för vilka förutsättningar som krävs för att slå och hantera en lie. Du får dessutom lära dig om varför ängarna är viktiga och hur man sköter en äng.

Dag 1: Det här är en teoretisk kurs blandad med praktiska moment för er som vill lära sig mer om hur man slår med lie.Vid de praktiska momenten demonstrerar kursledaren olika tekniker av slipning och bryning av lien och vad det ger för resultat. Du som deltagare får sedan själv slipa knacka och bryna lien på egen hand. Vi går igenom och diskuterar de olika teknikerna och dess resultat och du får sedan själv bedöma vilken metod som passar dig bäst.

Det finns möjlighet att hålla till under tak vid regn.

Vi bjuder på äppelmust och tilltugg i pausen, ta gärna med egen fikakorg.

Dag 2:  Du får lära dig mer om hur man sköter en äng. Vi övar och samarbetar med att slå ängen på ön vid genbanken. En äng är lätt att sköta, vacker och gynnar biologisk mångfald. Det finns många skäl att anlägga en egen äng och ta hand om befintliga ängar på ett gammaldags vis. Ängen blommar under hela sommaren och ger en varierande och färgrik miljö. Det är härligt att kunna plocka en bukett ängsblommor utanför köksfönstret. Många ängsväxter är på väg att bli ovanliga eller är rent av utrotningshotade. Anlagda naturmiljöer kan bli en räddning för en del av ängsväxterna. Många ängsblommor lockar till sig fjärilar, humlor och bin och ger föda och livsrum för ännu flera olika djurgrupper.

 

Det är viktigt att ängen sköts rätt. Enkel skötsel får inte likställas med ingen skötsel alls! Våra traditionella ängar är ju ett resultat av bondens årliga skötsel.

– Slår man inte ängen så kommer den att växa igen, först med gräs och därefter med buskar

– Slår du för tidigt så försvinner de senblommande arterna efterhand,

– Slår du för sent eller låter gräset ligga kvar, så kommer en del av gräset att förmultna och gödsla ängen samt riskerar att kväva annan vegetation

– Gödslar du ängen, eller anlägger ängen på för näringsrika jordar, så kommer gräs och vissa konkurrensstarka arter att konkurrera ut andra örter.

(Källa: http://www.pratensis.se/)

Vi bjuder på äppelmust och tilltugg i pausen, ta gärna med egen fikakorg.

Kursledare: Nisse Johansson

__________________________________________________________________________________________________________

 

Det går bra att delta en av dagarna eller båda. Det är viktigt med en välslipad lie för att kunna slå på ett bra sätt, så kom gärna båda dagarna! Deltagandet är gratis.

Du som har egen lie får hemskt gärna ta med dig, packa in den väl för resan över med Plaskus. 

Naturskola båda dagarna

Parallellt med slåtterkursen finns Naturskolan på plats, på ön och erbjuder aktiviteter för alla åldrar. Det finns med håvar, luppar, artnycklar och material för olika skapandeaktiviteter! 

 

Det finns möjlighet att hålla till under tak vid regn.

Naturpedagog: Lone Nilsson, 0730- 26 66 61

Varmt välkomna att delta på både slåtter och naturskola, eller den aktivitet som intresserar dig mest!

 

Fjärilsskådarna målar sina favoritfjärilar i Pershyttan

En täljd slända och en vacker Blåvinge

 

 

 

 

 

 

 

 

Arrangör: Naturskyddsföreningen i Nora, Studiefrämjandet, Nora kommun med stöd av LONA.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.