Program vår 2015

Naturskyddsföreningen i Noras program vår 2015

Här kan du ladda hem programmet som .pdf

Sportlov i Nora:

Torsdag 19/2 kl. 16.00–18.00 och

fredag 20/2 kl. 10.00–12.00

Är du ung och intresserad av film och natur? Välkommen till en inspirations-föreläsning om naturfilm!

Naturfilmare Stefan Quint Berättar om arbetet i många länder med djur, natur och människor i spännande kulturer.

Stefan, som är en duktigt och uppskattade föreläsare, delar med sig av sina upplevelser under 30 års arbete som naturfilmare.

Vi berättar också om möjligheterna att komma med i projektet ”Unga naturfilmare” för dig mellan 13-29 år. Biblioteket

Lördag 21 februari

Rovdjurspårning på snöskor i Hjulsjös skogar. Rovdjursspårare Helena Backius på Länsstyrelsen berättar om årets inventering och tar med oss på en spännande utflykt. I händelse av barmark eller snöstorm så blir delar av dagen inne med föreläsning. Anmälan till kajsa.greback@naturskyddsforeningen.se. Kostnad 50 kr/pers (för hyra av snöskor).

Söndag 22 februari kl 10.00-16.00

Kretsträff Alla medlemmar är välkomna. Se orebrolan.naturskyddsforeningen.se

Onsdag 25 februari kl 18.00-20.30

Café Planet: Mer god frukt i din trädgård

Beskärning Nisse Johansson berättar om hur vi får mer och bättre frukt i våra trädgårdar. Välkomna till mer mat och livligare trädgård.

Plats: Café Dacapo

Om intresse finns efter den 25:e, följer vi upp med en studiecirkel då vi åker runt till några trädgårdar och tränar.

Ev. studiecirkel planeras den 25/2. Anmäl dig till: henrikperrin@hotmail.com.

Lördag 28 februari 9.30-16.00

Framtidsforum – nästa steg i att förverkliga ett hållbart Örebro län! Hur skapar vi möjligheter och resurser som sätter snöbollar i rullning? Hur engagerar vi våra lokalsamhällen i effektiv hållbarhetsplanering? Kom och diskutera visioner, planera insatser och samarbeten som stärker omställningen till hållbarhet!

Plats: Kvinnersta. Mer info och anmälan: https://dinkurs.se/27939

Lördag 7 mars kl 18.00-20.30

Café Planet: Moder jord för god att kolsyra. På Noranatt årets kulturbloss presenterar vi Staffan Lindberg musiker, artist och koldioxidbantater. Han framträder kl 18.30, 19.15 & 20.00. Staffan är med i Artister för miljön och har ett stort engagemang för klimatfrågan. Vi visar även naturbilder.

Plats: Café Dacapo. Hela programmet för NoraNatt se www.nora.se

Onsdag 11 mars kl. 18.00-20.30

Café Planet: Permakultur – nått för dig?

Inspirationskväll med Joel Holmdahl, Rikkenstorp. Permakultur står för PERMAnent AgriCULTURE; långsiktigt uppbyggande. Hur bidrar det till ett hållbart samhälle och hur kan det användas praktiskt där du bor? Permakultur har börjat användas i många länder och inom olika samhällssektorer. Målet för permakultur är ett hållbart samhälle, som skapar meningsfullt arbete, bättre miljö, hälsa, solidaritet och säkerhet.

Plats: Café Dacapo

Vill du lära dig mer så intresseanmäl dig till en studiecirkel med studiebesök under våren. ankie.rauseus@telia.com.

Onsdag 18 mars kl 18.00

Årsmöte

Efter årsmötesförhandlingarna bjuder vi på fika, föredrag och samtal om

Den goda matproduktionen – så kan vi komma dit! Ulf Hanell, forskare vid Örebro universitet på måltidsekologiska programmet. Plats: församlingshemmet

Söndag 29 mars kl 10.00-14.00

Vårtecken i Naturreservatet Dalbotorpsravinerna Ett nytt naturreservar som ligger i Nora kommun, mellan Järle och Nora samhälle. I området finns värdefulla naturskogar och många intressanta arter av svampar, lavar och mossor. Har vi tur kan vi hitta bombmurkla. En utflykt för alla åldrar. Samling: torget i Nora kl 10.

Onsdag 1 april kl 18.00-20.30

Café Planet: Lokal andelsmat (CSA) – Handla mat utan mellanhänder. Hur funkar det? Hur gör man på andra orter? Kom och lyssna på Jonas Wangsten, småbrukare från Värmland och drivande inom gruppen ”Lokal Andelsmat” samt Naturskyddsföreningen Värmlands kontakt för mat- och jordbruksfrågor. Vi avslutatr med samtal om hur vi kan köpa mer lokal mat här i Nora.

Plats: Café Dacapo

Onsdag 15 april kl 18.00-20.30

Artportalen

Henrik Josefsson lär oss hur man skapa eget projekt i Artportalen och lägger in sitt material. www.artportalen.se

Plats: datasalen på Hjernet

Onsdag 29 april kl 18.00-20.00

Café Planet: Solenergi – gör din egen el Stefan Andersson, solenergientusiast, som jobbat med solenergi i 15 år, berättar om det senaste inom solel och hur man går tillväga om man vill göra sin egen el.

Plats: Café Dacapo

För intresserade startar en studiecirkel på tre träffar efter denna kväll. Anmäl dig till kajsa.greback@naturskyddsforeningen.se

Naturvänliga veckan 2-10 maj

Söndag 3 maj kl 11-14

Familjeaktivitet: Bygg holkar och spana efter ”hyresgäster” med oss i Ramshyttan. Medtag matsäck

och kläder för utomhus, samt gärna en hammare och såg. Föranmälan sker till Roland Stanbridge, 070-733 37 00

stanbridger@yahoo.se.

Onsdag 6 maj kl 18.30-20.30

Miljöplansarbetet i Nora kommun – hur går det? Sofie Semstrand, från BKT presenterar och vi samtalar om hur vi skapar ett hållbart och naturvänligt Nora.

Plats Nora bibliotek

Söndag 10 maj

Skogsutflykt

Följ med och gör en naturvänlig insats på Naturskyddsföreningen Örebro läns skogsfastighet som ligger i Rundberget, Ljusnarsbergs kommun. Anmälan till kajsa.greback@naturskyddsforeningen.se

Onsdag 13 maj kl 18.00-21.00

Frö & plantbytardag vid Kanans handelsträdgård i Järle.

Lördag 30 maj kl 9.30-16.00

Praktisk bikurs i Ramshyttan & Järle. Hur startar jag upp ett samhälle i en topplistkupa (THB) Hur gör jag en avläggare? Dagen bjuder på både tips, erfarenhetsutbyte och praktisk handling då vi förflyttar oss från en befintlig bigård till uppstart av en ny. Dagen passar såväl den allmänt bi-nyfikne som den som deltagit i någon av Patricks Sellmans tidigare kursdagar. Kostnad 400 kr/delt inkl fika, sopplunch. För mer info och anmälan, kontakta ankie.rauseus@telia.com.

Lördag 6 juni

Smålommar och Guckusko. Vi åker till Knuthöjdsmossen och spanar efter smålom. Därefter åker vi till Björskogsnäs och njuter av blomsterängen med guckusko. Lämpligt för alla åldrar. Samling Nora torg kl 9.00. Samarrangemang med Nora Biologiska förening.

Torsdag 11 juni

Skog och myrmarker Vi besöker det nya naturreservatet Röbergshagemossen. I området finns värdefulla naturskogar omväxlande med myrmarker. Samåkning från Nora torg kl 18.00. Samarrangemang med Nora Biologiska förening.

Ta med matsäck och kläder efter väder på utflykterna.