Ledarsida – Ordföranden har ordet

14 oktober 2014

En hälsning från Henrik Perrin, Naturskyddsföreningens ordförande i Nora:

Naturskolan har tagit ordentlig fart i år och är nu förankrat i alla skolor i kommunen. Hela sommaren har vi anordnat träffar för allmänheten på ön med rundvandringar och upptäcktsfärder. Vi bevakar skogarna i kommun och län. Tillsammans med kyrkan och barn har vi odlat på kyrkvallen, samarbetet med scouterna har vuxit, och samåkningsprojektet går framåt så sakteliga. Vi har synts i tidningar och hörts i radio. Naturen i staden har studerats på nära håll under lunchvandringar mm. Ja det har hänt massor av saker men det roligaste i år är ändå en riktig solskenshistoria. Kanske några av er sett mig dela den på facebook i våras. En historia om hur myggan i sovrummet kan påverka stora saker. Den fick ca 3000 gilla och jag kunde inte använda facebook på 2 tim efter jag lagt ut den. Det hela började med att jag fick reda på att EU höll på att besluta om en ny ”frölag”. En lag som skulle förbjuda alla småbönder och större jordbrukare att byta och sälja fröer från sin egen gård. De multinationella GMO‐jättarna Monsanto, Bayer mfl vill få monopol på vår mat genom att lagstifta så att det i slutänden bara skulle finnas deras företagsägda, genmanipulerade grödor kvar på marknaden (Det är inget skämt). Tänk er att en handfull företag i kartell med varandra äger allt vi äter… Konsekvenserna skulle bli enorma på alla plan! Det jag gjorde var att ta upp det här med styrelsen i länsförbundet i Örebro. Där beslutades om att skriva en skrivelse till riks som hörsammade vår röst och lyckades få in en expertrepresentant i ämnet till riksdagens utskott som ägde frågan. Representanten hade stor inverkan på det förhållningssätt som Sverige tog i frågan, att rösta ner förslaget. Det blev sedan helt nerröstat i EU‐parlamentet. Vi fick hela historian bekräftad av vår nye riksordförande Johanna Sandahl.

”Den som inte tror att han kan påverka stora ting har aldrig haft en mygga i sovrummet”.

22 februari 2014

Naturskyddsföreningen i Nora jobbar med såväl lokala som globala frågor. Det blir så per automatik eftersom de frågor som rör natur, hållbarhet, ekologi mm rör alla på vår jord. Därför är det också viktigt att du som medlem (och icke medlem) får komma till tals och tipsa, berätta, dela ja, t o m klaga hos oss.

– Hittills har vi genom tips från medlemmar tagit ett ordentligt tag för att rädda skogen i elljusspåret i Pershyttan. Diskussioner pågår fortfarande mellan sveaskog och våra politiker/tjänstemän.

– Vi har lyssnat på de andra föreningarna i kommunen och öppnat upp för samarbete med bl a scouterna.

– Vi har tillsammans med engagerade medlemmar, allmänheten och politikerna startat vad vi kallar en omställningsprocess i kommunen. En omställning till ett hållbart och så långt det är möjligt självförsörjande samhälle. Detta för att kunna möta en oundviklig framtid utan olja och annan billig energi.

– Vi har startat upp Naturskolan i Nora. Ett klassrum i naturen i samarbete med skolledning och elever.

– Onsdagskvällar träffas alla som vill tala om och lära sig mer om natur/miljö/omställning i olika former på Kungsgatan 10 invid torget. När den gröna lampan lyser är det öppet för ALLA!

– ”Naturkompisarna” är ett projekt där alla som vill få lite sällskap eller visa något extra i naturen, kan gå med och dela glädjen i gemenskapen. Stanley Palm är kreatör och ansvarig för detta opretentiösa och trevliga arrangemang.

– Eric Borg – vår ständige sekreterare – har länge försökt få till en effektiv samåkningsform för noraborna. Nu börjar länsstyrelsen och andra större aktörer höja blicken och är intresserade av dessa lösningar. Vi tror att vi snart kan minska utsläppen och öka gemenskapen samtidigt när detta projekt satts i sjön/på vägen.

Ja det har hänt mycket på de knappt två åren som vi funnits och vi jag som ordförande har hela tiden kämpat för fler engagerade medlemmar. Det behövs inte mycket, bara det som du och dina vänner har lust och ork till. För arbetet för en bättre framtid måste vara lustfyllt annars blir det ju inte någon bättre framtid. 🙂

Så som sagt, vill du meddela oss något i vilken form det vara månde så gör det. Mejl adresser till oss alla i styrelsen hittar du längst upp på fliken ”Styrelse”.

Mvh

Henrik Perrin Ordförande